Αποβιομηχάνιση της Κεντρικής Μακεδονίας

Αποβιομηχάνιση της Κεντρικής Μακεδονίας

Αρ. Πρωτ. 12566/05.07.2006

Προς:
-κ. Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
-κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
-κ. Υπουργό Ανάπτυξης


Η μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και κυρίως στην Βουλγαρία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει ως αποτέλεσμα την αποβιομηχάνιση της Κεντρικής Μακεδονίας. Πολλοί κλάδοι της μεταποίησης έχουν πληγεί από την αποβιομηχάνιση και κυρίως αυτοί του έτοιμου ενδύματος και της κλωστοϋφαντουργίας. Το φθηνό εργατικό και παραγωγικό κόστος αποτελούν τα κύρια κίνητρα μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων εκτός Ελλάδος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος 400 περίπου επιχειρήσεις έχουν μεταφερθεί σε χώρες των Βαλκανίων. Πιο συγκεκριμένα κατά το διάστημα 1995-2001 στο νομό Θεσσαλονίκης ο αριθμός των βιομηχανιών μειώθηκε κατά 36,8%, ενώ η βιομηχανική απασχόληση μειώθηκε κατά 14,56%. Η μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των βιομηχανιών σημειώθηκε κατά το έτος 2000-2001 όταν άγγιξε το 20%. Η ίδια έρευνα αποδεικνύει ότι στην Κεντρική Μακεδονία η βιομηχανία αποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι αλλαγές αυτές στον κλάδο της βιομηχανίας στην Κεντρική Μακεδονία έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση των ποσοστών ανεργίας, η οποία έχει πλήξει όχι μόνο τους νέους, αλλά και ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στα όρια της συνταξιοδότησης και βρίσκονται σε αδιέξοδο. Επίσης, οι γυναίκες όλων των ηλικιών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ως προς την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
- Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
- Ανάπτυξης

- Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει το αρμόδιο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας προκειμένου να διασφαλίσει επαγγελματικά τους εργαζομένους σε κλάδους της βιομηχανίας που έχουν κλείσει ή σκοπεύουν να κλείσουν και να μεταφερθούν σε άλλη χώρα των Βαλκανίων;

- Πως σκοπεύουν τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης να στηρίξουν τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα οριστικού κλεισίματος, αλλά και μεταφοράς των βιομηχανιών σε χώρες των Βαλκανίων;

Απαντήσεις Υπουργείων Μέρος Α' 

Απαντήσεις Υπουργείων Μέρος Β'